Hyvä tietää!

Hyvä tietää!

Viemäriin saa laittaa:

 • kaiken, mitä on ensin syöty tai juotu
 • vessapaperia
 • pesu-, tiski- ja suihkuvedet

Vessapaperista ei ole haittaa viemärissä, koska se on valmistettu vedessä helposti hajoavaksi.

Viemäriverkoston mutkat ovat otollisia tukosten muodostumiselle, jos viemäriin on heitetty sinne kuulumattomia pieniä esineitä. Jokin esine voi takertua mutkaan ja vähitellen kerätä paperia tai rasvaa ja tukos on valmis.

Vaikka roskat selviäisivät ulos kiinteistön putkistosta voivat ne aiheuttaa ongelmia vielä runkoverkossakin. Jätevedenpuhdistamolla kiinteät roskat erotetaan välpän avulla ja kuljetetaan kaatopaikalle.

Viemäriin ei saa laittaa:

 • pumpulipuikkoja, vanua, meikkilappuja
 • hiuksia, hammaslankaa
 • rasvaa, öljyjä
 • terveyssiteitä, tamponeja, vaippoja
 • ruoantähteitä, kahvinporoja
 • tupakantumppeja
 • vessapaperirullan hylsyjä
 • lääkkeitä

Pehmeät ruuantähteet kuten puurot ja hernekeitot eivät tuki viemäreitä. Niitä ei kuitenkaan pidä laittaa viemäreihin, sillä ruoantähteet houkuttavat rottia ja auttavat niitä lisääntymään.

Öljyjä ja rasvoja ei tule kaataa wc-pönttöön tai viemäriin, sillä kohdatessaan kylmän veden ne hyytyvät ja aiheuttavat helposti tukoksen putkistoissa.

Erilaiset kemikaalit, öljyt ja lääkkeet voivat aiheuttaa häiriöitä biologisessa jätevedenpuhdistusprosessissa ja siten epäsuorasti saastuttaa vesistöjä.

Katso lisätietoja:

www.pytty.fi
www.vaarallinenjate.fi

 

Vesimittarimme vaihdettiin äskettäin. Nyt lasin alle on ilmestynyt vettä. Mistä se johtuu?

Kyseessä on niin sanottu märkälaskijamittari, jonka lasin alla on vesivoitelun vuoksi vettä.

Asumme paritalossa. Kummassakin asunnossa on vesimittari, meidän päässämme päämittari, jonka mukaan vesilaskut tulevat. Miksi täysin erillisten asuntojen vedenkulutusta ei voi mitata ja laskuttaa täysin erikseen? Onhan kerrostaloissakin erillisiä vesimittareita.

Vesilaitos tekee aina yhden liittymän omakotitaloon, paritaloon sekä kerros- ja rivitaloon. Jokaista liittymää kohden tulee yksi vesimittari, jonka perusteella vesilaitos laskuttaa. Esimerkiksi kerrostalojen huoneistokohtaiset vesimittarit taas ovat niin sanottuja takamittareita, joiden laskutuksen hoitaa taloyhtiö.

Mitä, jos vettä ei tule?

Ensin kannattaa selvittää, tehdäänkö talossa korjauksia ja johtuuko katko siitä. Asuinalueella saatetaan myös tehdä vesijohtotöitä. Jos asiasta ei ole ilmoitettu, katkos on lyhytaikainen. Jos vettä ei odottelusta huolimatta kuulu, kannattaa tehdä vikailmoitus.

Mikä on veden kovuus? Tarvitseeko tiskikoneessa käyttää pehmennyssuoloja?

Kymen Vesi Oy:n toiminta-alueella vesijohtovesi on pehmeää (alle 3 °dH). Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l). Vesi on pehmeää, jos kovuus on alle 4.9 °dH tai alle 0.88 mmol/l. Yleensä ei ole tarpeen suorittaa veden pehmentämistä esim. astianpesukoneissa. Useimmissa koneissa pehmentämisen rajana käytetään kovuutta 6 °dH. Joidenkin koneiden käyttöohjeissa raja on alempi ja tällöin on syytä noudattaa laitevalmistajan ohjeita.

Haluan uusia vesijohdon/viemärin. Miten toimin?

Putkimestari toteaa johtojen uusimisen tarpeen runkojohdosta tontin rajalle eikä laskuteta kiinteistöä, mikäli johtojen kunto vaatii uusimista.

Mikäli vain tonttijohdot ovat uusimisen tarpeessa, Kymen Vesi Oy toimittaa tontinrajalle asennettavaksi viemäriin tarkastusputken ja vesijohtoon talosulkuventtiilin.

Käytännön työstä on neuvoteltava putkimestarin kanssa. Ota yhteyttä oman alueesi putkimestariin.