Vältä vesimittarin jäätyminen

26.02.2018

Vältä vesimittarin jäätyminen

Kiinteistönomistajan on pakkasten varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaaminen. Riittämättömästi suojatut mittarit ja vesiputket jäätyvät helposti pakkasella. Jäätyminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia putkien haljetessa ja veden päästessä sitä kautta talon rakenteisiin. Ongelmat alkavat usein vasta silloin, kun jää alkaa sulaa ja vesi vuotaa ulos rikkoutuneista kohdista.

Paras keino torjua tämä vaara on eristää vesiputket hyvin ja sijoittaa ne oikein; tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat suljetut. Putki jäätyy yleensä juuri ennen vesimittaria kohdasta, jossa se nousee lattiasta huonetilaan.

Kovilla pakkasilla myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen viileisiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä. Kovien pakkasten aikana voi myös jättää vesihanan tiputtamaan, jolloin veden virtaus estää veden hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tätä menettelyä suositellaan nimenomaan omakoti- ja rivitaloissa, jos putkien jäätymisherkkyyttä on tiedossa. Tämä toki kasvattaa vesilaskua, mutta mahdollisen jäätymisen aiheuttamat kustannukset ovat yleensä suuremmat. Kerrostaloissa vettä kulutetaan yleensä sen verran runsaasti, ettei jäätymisen vaaraa juuri ole.

Jos epäilee putken tai vesimittarin olevan jäässä tai havaitsee sen rikkoutuneen, on syytä heti ottaa yhteyttä alueella toimivaan vesihuoltolaitokseen. Kymen Vesi Oy:ssä asiasta vastaa työaikana
(ma-to klo 7 - 15.30 ja pe klo 7 - 13.45 ) kunkin alueen vastaava putkimestari ja työajan ulkopuolella tulee vesihuoltolaitokseen ottaa yhteyttä vikailmoitusnumeron kautta. Puhelinnumerot löytyvät internetsivujen etusivulla olevan vikailmoitukset -linkin alta.

 

Julkaistu: 26.02.2018 14:27