Kesävesien sulkeminen on jokasyksyinen urakka


Kesävesien sulkeminen on nyt ajankohtaista. Sulku-urakka alkaa maanantaina 14.10., ja vesiä suljetaan alue kerrallaan. Työhön varataan lähtökohtaisesti pari viikkoa, ja siihen kuuluu myös vesimittareiden poistoa.

Meillä Kymen Vedellä kesävesikohteita on ympäri toiminta-aluetta. Kohteet ovat valtaosin mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja, ja toimitamme kesävesiä myös esimerkiksi Kotkan kaupungin puistotoimen käyttöön sekä Kotkan alueen venelaitureille ja veneseuroille.

Kesävesien sulkeminen tapahtuu tyypillisesti lokakuussa ennen etelään saapuvia yöpakkasia. Kesävesijohtoja ei ole eristetty, joten pakkanen jäädyttäisi johtoon jääneet vedet aiheuttaen putki- ja venttiilirikkoja. Sulkutyölle on jätettävä riittävästi aikaa, sillä urakan tekee yksi erikoistunut työpari, joka hoitaa toiminta-alueemme kaikki kesävesikohteet.

Sulkeminen tapahtuu kohde ja alue kerrallaan

Tyypillisesti kesävesialue on lähekkäin sijaitsevien kiinteistöjen rypäs, jossa yhdestä runkovesijohdosta haarautuu vesijohto useampaan kiinteistöön. Syksyllä suljetaan yhteinen runkovesijohto, jonka myötä koko alueen kesävedet saadaan kiinni kerralla. Tällaisilla alueilla yksittäinen kiinteistö voi kuitenkin sulkea oman kesävesihaaransa rungon lähellä olevasta venttiilistä jo ennen rungon vesien sulkemista.

Toiminta-alueellamme on myös yksittäisiä kesävesikohteita, joilla on oma runkovesijohtonsa. Tällaisissa kohteissa kiinteistön omistajan on mahdollista pyytää kesävesien sulkua aikataulutettua työtä aiemmin, jos esimerkiksi tietää ettei käytä kiinteistöä enää sinä vuonna.

Noin sadassa toiminta-alueemme kesävesikohteessa on myös vesimittari. Nämä mittarit poistamme kesävesien sulkemisen yhteydessä, sillä talvella ne voivat jäätyä ja vaurioitua. Vesimittarien poistaminen lisää osaltaan kesävesien sulkemiseen liittyvän työn määrää ja siihen kuluvaa aikaa.

Mitä asiakkaidemme kannattaa tehdä?

Kun kesävedet on suljettu, käy kiinteistölläsi avaamassa vesihanat. Jos johtoihin jää talveksi vettä, voivat ne jäätyä ja hajota. Hanojen avaaminen auttaa meitä siinä, että keväällä korjattavia putkirikkoja on vähemmän, koska runkovesijohdot pääsevät tyhjenemään mahdollisimman paljon, ja kesävesikausi pääsee alkamaan ajallaan.

Kesävesien linjoja kulkee usein maastossa, jolloin tarkat silmäparit ovat meille arvokas apu vuotojen havaitsemisessa. Kiinteistön omistajana voit tarkkailla oman alueesi linjan kuntoa, mutta myös muiden maastossa kulkevien tarkkaavaisuus voi olla kultaakin kalliimpaa. Jos havaitset maastossa kesävesijohdon vuodon tai vaurion, ilmoita siitä meille:

Ma–pe virka-aikana
Marko Leppänen
verkostoteknikko
p. 044 702 8141

Virka-ajan jälkeen ja viikonloppuisin
päivystysnumero
p. 040 750 5762

Kylmät yöt vaikuttavat myös kesävesien avaamisen aikatauluun, sillä työ aloitetaan keväällä kun yöpakkaset ovat varmasti takanapäin. Avaamisen yhteydessä korjaamme talven aikana aiheutuneita putkirikkoja ja asennamme poistettuja vesimittareita takaisin. Kun olet saanut ilmoituksen kesävesien avaamisesta, käy omalla kiinteistölläsi sulkemassa talven ajaksi avatut vesihanat.

Aiemmin julkaisemamme infon tämän vuotisesta kesävesien sulkemisesta löydät täältä.