Vesimittarin jäätyminen voi olla kallis vahinko
Vaikka kovempia pakkasia saadaan vielä odotella, kannattaa jo nyt kiinnittää huomiota kiinteistön vesimittareihin ja tiloihin, joissa ne sijaitsevat. Jos vesimittari pääsee jäätymään, voi kiinteistön omistajaa odottaa kallis lasku.
Vesimittarit jäätyvät herkästi silloin, kun ne sijaitsevat tilassa, jota ei ole lämmitetty ja lämpötila painuu pakkasen puolelle. Tällaisia tiloja ovat usein vanhempien omakotitalojen kellarit, joissa ei ole lämmitystä.
Talvella vesimittaria kannattaa pitää silmällä
Toiminta-alueellamme on käytössä ultraäänen avulla mittaavia etäluettavia vesimittareita, joissa on digitaalinen näyttö. Jos etäluettava mittari jäätyy, hajoavat todennäköisesti myös tekniikka ja mittarin liittimet. Tällöin mittari lakkaa mittaamasta ja vesi alkaa vuotamaan vesimittarin liittimistä. Etäluettavien mittarien lisäksi käytössä on vielä jonkin verran mekaanisia vesimittareita. Näkyvimmin mekaanisen vesimittarin jäätymisestä kielii haljennut lasi. Tällöin myös koneisto on jo usein hajonnut.
Vesimittarin ja muun siihen liittyvän laitteiston jäätyminen aiheuttaa suurella todennäköisyydellä vuodon, jota seuraa vesivahinko. Kiinteistön rakenteellisten haittojen lisäksi tästä voi tulla myös tuhansien eurojen vesilasku, mikäli vuotaneen veden määrä saadaan mitattua. Vaikka kyseessä onkin valitettava vahinko, on asiakas silti velvollinen maksamaan syntyneen laskun.
Pakkasilla vesimittaria on hyvä pitää silmällä, mikäli mittarin tilan lämmitys on puutteellinen. Näin myös mahdolliseen jäätymiseen ja sitä seuraaviin vahinkoihin ehtii puuttumaan nopeammin. Jäätymisestä johtuneessa vuodossa tulisi ensin yrittää sulkea vesimittari kadunpuoleisesta sulusta, jolloin vedentulo verkostosta katkeaa. Sulkuja on molemmin puolin mittaria, ja useammissa mittareissa kadun puoleinen sulku on vesimittarin ja maasta nousevan muoviputken välissä. Jos ei ole varma kumpi sulku on oikea, voi varmuuden vuoksi sulkea molemmat. Mikäli sulkeminen ei onnistu tai sulku on jäätynyt rikki, tulee silloin soittaa meille, jolloin tulemme sulkemaan veden kadulta käsin. Virka-aikana otetaan ensisijaisesti yhteyttä kehitysinsinööriimme (Juho Horto, p. 040 514 4146) ja muina aikoina päivystykseemme, p. 040 750 5762.
Kun vuotovesi on saatu tyrehtymään, tulee kiinteistön omistajan kartoittaa vaurioituneet putket ja laitteet. Vaurioiden korjauksessa tulee kääntyä ammattilaisen puoleen. Me Kymen Vedellä huolehdimme jäätyneen mittarin vaihdosta, josta laskutamme erikseen kiinteistön omistajaa. Lisäksi hävitämme vanhan hajonneen mittarin asianmukaisesti.
Jäätymistä voi ehkäistä lisälämmöllä
Tärkein kotikonsti mittarin jäätymisen ehkäisemiseksi on pitää lämpimänä tila, jossa mittari sijaitsee. Jos tilassa on maltillisesti neliöitä, voi sinne viedä esimerkiksi irrallisen lämpöpatterin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulisi mittari ja sen putki pitää sulana esimerkiksi sulanapitokaapelilla, joka asennetaan vesiputken sisään. Käyttöveden sulana pitoon tarkoitetun kaapelin asentamisessa on aina varminta kääntyä ammattilaisen puoleen. Jos kiinteistön lämmitys on syystä tai toisesta poikki kovilla pakkasilla muutaman päivän ajan, kannattaa hana jättää puoliksi valuttamaan, sillä virtaava vesi ei pääse jäätymään putkiin.
Toiminta-alueellamme jäätyneet mittarit ovat merkittävä työllistäjä. Pelkästään tänä vuonna mittareita on vaihdettu noin 50–60 kappaletta.
Lisätietoja aiheesta antaa:
Kehitysinsinööri
Juho Horto
p. 040 514 4146