Ilmoita vesihuollon havainnosta uudella sähköisellä lomakkeella!



Olemme avanneet toiminta-alueemme asukkaiden käyttöön uuden sähköisen havaintolomakkeen, jolla kuka tahansa voi ilmoittaa vesijohtoverkoston epätavallisesta havainnosta. Huomaamatta jääneet vesijohtovuodot tuhlaavat vettä, ja voivat pahimmillaan aiheuttaa ongelmia kiinteistöissä.

Uusi havaintolomake löytyy sivuiltamme klikkaamalla tästä!


Havaintolomakeen lisäksi havainnoista voi ilmoittaa myös:
p. 05 234 8111 (avoinna arkisin klo 9–13.30)
info@kymenvesi.fi
Asiakkaiden verkkoasiointi

Jos tilanne on selvästi akuutti (vettä pulppuaa suuria määriä kadulle), tulee asiakaspalveluajan ulkopuolella ottaa yhteyttä Kymen Veden päivystysnumeroon: 040 632 9556.

Mistä tunnistaa vuotavan vesijohdon?

Vesijohtovuodot voivat näkyä omalla kotikadulla tai lenkkireitin varrella. Jos katujen alla kulkeva vesijohto vuotaa, päätyy vuotovesi useimmissa tapauksessa kadunvarsien ojiin, sillä vuotoveden voima ei riitä rikkomaan asfaltin pintaa. Usein putkirikon aiheuttaja on kivi, joka on roudan vaikutuksesta liikkunut ja hangannut vesijohdon rikki, mutta toki putkirikkoja voi syntyä myös muista syistä.

Tämä talvi on ollut vähäluminen, mutta on hyvä tarkkailla kotikulmien ojanpenkkoja sulamisvesien jäljiltä. Yleisesti on täysin normaalia, että kadunvarsien ojat ovat keväisin täynnä sulamisvesiä, samoten isolta metsäalueelta pois johtava oja. Jos ojan vesi ei kuitenkaan ota vähentyäkseen, voi kyseessä olla vesijohtovuoto.

Asuinalueilla hyvä nyrkkisääntö on, että ojien tulisi kuivua samaan tahtiin aurojen jättämien lumikasojen sulamisen kanssa. Jos kevään ja kesän edetessä havaitsee pysyvän lätäkön epätavallisessa kohdassa, kannattaa asiasta ilmoittaa meille. Myös ylimääräisen veden määrän muutos antaa viitteitä siitä, että kyseessä voi olla vuotovesi: vuotovedet eivät itsestään nimittäin koskaan vähene, vaan päinvastoin lähinnä lisääntyvät.

Kadunvarsien lisäksi kansalaisten tarkkasilmäisyyttä tarvitaan myös vähemmän asutuilla alueilla. Esimerkiksi metsälenkeillä kannattaa pitää silmällä kesäasuntojen ja mökkien käytössä olevia kesävesijohtoja. Avaamme Kotkassa vuosittain toukokuussa kymmeniä maanpinnalla kulkevia kesävesilinjoja. Mikäli metsälenkillä näkee vuotavan pintaputken tai kuulee suihkuavaa ääntä, se on todennäköisesti vuotava kesävesiputki, mistä toivomme myös ilmoitusta.

Kansalaisten havaintoja tarvitaan

Kun havaitsee mahdollisen vian vesijohtoverkostossa, riittävät ilmoittamiseen usein tieto havainnon sijainnista sekä itse havainnosta. Ilmoituksia havainnoista voi jättää matalalla kynnyksellä, mutta etenkin keväällä tilannetta kannattaa hetki seurata, josko vesi esimerkiksi vähenee. Pahin skenaario kuitenkin on, että aidot vikakohteet jäävät ilmoittamatta.
Pienikin vesijohtovuoto on paikattava, ja syy on yksinkertainen: vuodon myötä puhdasta juomavettä valuu hukkaan. Vaikka puhdas vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys, on siitä globaalisti vuosi vuodelta enemmän pulaa. Kotkaankin johdettava juomavesi valmistetaan Utissa Kuivalan tekopohjavesilaitoksella, mistä se siirretään pumppujen avulla tänne – se, että rahaa kuluu turhaan veden puhdistamiseen ja siirtämiseen ei ole kenenkään etu.

Jos vesijohtovuoto pitkittyy yksittäisen talon läheisyydessä, eivät kiinteistön normaalit kuivatusjärjestelmät, eli salaojat, välttämättä enää riitä pitämään perustuksia kuivana. Tällöin riskinä voi olla kosteusvauroita.