Jäteveden puhdistamisella ja ihmisen omalla toiminnalla on suuri merkitys Itämerelle


Itämeren valuma-alueella eli alueella, jolla asuvien ihmisten teot vaikuttavat Itämereen, asuu 90 miljoonaa ihmistä. Miltei koko Suomi itäisintä Lappia lukuun ottamatta kuuluu tähän alueeseen. Vesien rehevöityminen on vakava ongelma Suomessa ja toimemme maalla vaikuttavat olennaisesti meren hyvinvointiin. Kiinteistön jätevesien mukana leviävät ulosteiden tautibakteerit ja -virukset levittävät tauteja ja tavalliset pesu- ja puhdistusaineet voivat sisältää vesistöjä vaarantavia haitallisia kemikaaleja. Jätevesien käsittely ja puhdistaminen estävät vesien rehevöitymistä ja tautien leviämistä, sekä auttaa pitämään rannat ja asuinympäristön puhtaina ja viihtyisinä.

Kotkassa Mussalon jätevedenpuhdistamolla puhdistetaan Kotkan, Kouvolan (entisen Anjalankosken alueen), Pyhtään ja Haminan jätevedet. Viemäriverkoston kokoamat jätevedet käsitellään kaikkialla Suomessa pääpiirteittäin samalla tavalla. Puhdistukseen kuuluu kolme vaihetta: mekaaninen, biologinen ja kemiallinen käsittely. Jokaista vaihetta seurataan ja ohjataan, joten nykyaikainen jätevedenpuhdistamo onkin kuin huippuunsa viritetty tehdas. Puhdistusprosessi on jo nykyisellään hyvin tehokas ja siinä saadaan poistettua yli 95 % monista haitta-aineista.

Ympäristönsuojelulaki määrittelee, kuinka puhtaaksi jätevedet tulee käsitellä. Seuraavina haasteina ovat jätevesien virukset, lääkeainejäämät sekä lietteeseen päätyvät mikromuovit. Koska tavoitteena on turvata terveellinen ja monipuolinen ympäristö, käsittelyä kehitetään edelleen.

Jätevedenpuhdistamoiden toimintaa sekä purkuvesistöjen tilaa tarkkaillaan vesioikeuden päätöksen ja vesiviranomaisten hyväksymien ohjeiden mukaisesti. Vesistöjen tilaa seuraa Kymijoen Vesi ja Ympäristö ry. Alueen suurimmat kuormittajat ovat Kymijoki ja teollisuus. Itäisellä Suomenlahdella ei ole ollut veden laadussa viime vuosina merkittäviä muutoksia.

John Nurmisen Säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuussa, kuudetta kertaa tänä vuonna. Tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme, sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Olemme jälleen mukana Itämeripäivän vietossa Kotkan Sapokassa juhlapäivänä 29.8. klo 9-12. Mukana ovat lisäksemme siivoustalkoot järjestävä Kotkan Energia, roskien kierrätyksestä huolehtiva Kymenlaakson jäte, sekä Kotkan kaupungin ympäristöpalvelut. Meistä jokainen voi tehdä osansa hyvinvoivan meren eteen, tervetuloa mukaan tekemään tekoja ja lupauksia kotimeremme hyväksi!