Jätevedenpuhdistamon akvaario rikastaa työpäiviä


Mussalon jätevedenpuhdistamolla asuu eväkäs joukko, joka seuraa laitoksen arkea herkeämättä: 530-litrainen akvaario ja sen kala-asukkaat ovat ilahduttaneet puhdistamon arkea lähes 15 vuotta, tuoden työpäiviin sopivasti tavanomaisista tehtävistä poikkeavaa puuhaa.

Puhdistamomme akvaario hankittiin vuonna 2010 henkilökunnan aloitteesta. Kaikki lähti liikkeelle puhdistamorakennuksen pohjapiirustuksista, johon oli piirretty paikka akvaariolle. Tällä hetkellä suuressa akvaariossa asuu seeprakirjoahvenia, partamonneja, lipputetroja, safiiritetroja, lehtikaloja, täpläimumonneja, partaimumonneja ja ripsimonneja.

Akvaario sijaitsee pohjapiirustuksen mukaisesti kahvi- ja neuvotteluhuoneessa. Se on paikka, joka tulee ohitettua usein työpäivän aikana, joten akvaarion näkee monta kertaa päivässä ja sen äärelle on helppo pysähtyä hetkeksi. Arki on kuitenkin osoittanut, ettei paikka ollut piirrustuksissa optimaalinen, sillä akvaario saa liikaa valoa. Liika valo voi altistaa akvaarion leväongelmalle, mutta olemme taklanneet haasteen pitämällä akvaarion valoja päällä kesäaikaan työpäivinä vain satunnaisesti.

Akvaarion elämää seurataan päivittäin

Akvaario vaatii tietysti myös huolenpitoa. Alkuun akvaariota siivottiin puhdistamon väen toimesta kahden ihmisen voimin, mutta koska huolellinen puhdistus vie paljon aikaa, työ ulkoistettiin ammattilaiselle. Tämä on ollut hyvä ratkaisu, sillä akvaario pysyy viihtyisänä asukkailleen kiireisenkin arjen keskellä. Huollosta vastaava taho toimittaa akvaariota varten myös laadukkaita tykötarvikkeita, kuten kasveja, kiviä, ruokaa ja vedenhoitoaineita – onpa sitä kautta tullut myös muutama uusi asukaskin.

Osa akvaarion asukkaista on kokoaan suurempia persoonia. Toukokuussa 2024 akvaario menetti yhden pitkäaikaisimmista asukkaistaan, kun meille lähes kymmenen vuotta sitten muuttanut afrikkalainen kynsisammakko Lyyli siirtyi paremmille uiskenteluvesille. Lyyli muutti kalakavereidensa kanssa puhdistamolle Kotkan seudun eläinsuojeluyhdistykseltä vuonna 2015, joten arvion mukaan sammakolle oli ehtinyt kertyä jo reilusti ikää. Lyyli tullaan muistamaan puhdistamotiimin veikeänä jäsenenä, joka valvoi ahkerasti puhdistamon arkea ja ihmisten menoa vuodesta toiseen.

Kaiken kaikkiaan akvaarion vaikutus arjen piristäjänä on yllättävän suuri. Se luo vaihtelua työpäiviin, sillä kaloja tulee ruokkia säännöllisesti, ja aika ajoin niiden touhuja voi jäädä seurailemaan hetkeksi. Akvaariosta saa myös puhdistamon vierailijoiden kanssa jutunjuurta heti vierailun alussa, sillä se huomataan helposti. Kaikkiaan akvaario asukkaineen on tuonut paljon iloa ja uudenlaista elämää puhdistamolle. On sanottu, että akvaario voi luoda ympärilleen hyvää ja rauhallista ilmapiiriä ja alentaa verenpainetta, ja tämän voimme omassa arjessamme allekirjoittaa.

Kurkista akvaarion elämään videolta >