Juomavesi on keitettävä Kaipiaisten alueella


Kymen Vesi Oy:n Kaipiaisten vesitornista on löytynyt pieniä määriä koliformisia bakteereja laboratoriotulosten perusteella. Vedenottamoilta lähtevästä vedestä bakteereja ei ole havaittu.

Veden saastumisen varalta kaikki ruoka ja juomavesi on keitettävä. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Keittokehotus koskee koko Kaipiaisten aluetta. Alueella on myös Väliväylän ja pohjois-Sippolan vesiosuuskunta.

Vedestä on havaittu vähäinen määrä koliformisia bakteereja. Vedestä otetusta näytteestä tutkittiin myös ulosteperäiset E. coli – bakteerit  eikä näytteessä todettu kyseisiä bakteereja. Koliformiset bakteerit, E. coli -bakteeria lukuun ottamatta, saattavat olla peräisin muualtakin kuin ihmisten ja eläinten ulosteista. Tämän vuoksi koliformisten bakteerien esiintymistä ei välttämättä voida pitää suolistoperäisen saastumisen osoituksena. Koliformisen bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta.

Hyvässä talousvedessä ei ole koliformisia bakteereita. Ongelman alkuperää ja veden puhtautta selvitetään näytteenotolla viikonlopun aikana. Aloitamme varotoimenpiteenä myös talousveden kloorauksen lauantain aikana. Kloorauksen aloittamisesta tiedotetaan erikseen.

Peseytymisvetenä, pyykinpesuvetenä ja koneellisessa astioiden pesussa keittämätöntä vettä voi käyttää normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Käsin pestävät astiat tulee huuhdella lopuksi keitetyllä vedellä. Vedenkeitin ja kahvinkeitin eivät kuumenna vettä riittävän kuumaksi. Lue artikkelin lopusta ohjeet veden käyttöön keittokehotuksen aikana.

Käsienpesua suositellaan tehostettavaksi desinfioivalla käsihuuhteella.

Tilanne pyritään palauttamaan normaaliksi mahdollisimman pian.
Uusintanäytteiden (verkostovesi) tuloksista tiedotetaan sunnuntaina 17.10.

Asiasta tiedotetaan asiakkaita tekstiviestitse ja kotisivuilla. Kloorauksen aloittamisesta ja keittokehotuksen päättymisestä tiedotetaan erillisellä tiedotteella.
Kymen Vesi Oy pahoittelee tilanteesta asiakkailleen aiheutunutta häiriötä.

Tarvittaessa lisätietoja asiasta antaa:
Laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko
p. 040 751 9482
emmi-maria.ukko@kymenvesi.fi

Miten verkostovettä voi käyttää?

Vettä ei voi käyttää keittokehotuksen piiriin kuuluvalla alueella juomavetenä ilman keittämistä. Sen sijaan vettä voi käyttää aivan normaalisti peseytymiseen, pyykin pesemiseen, siivoukseen ja astioiden tiskaamiseen, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Tarkat ohjeet voit lukea tästä:

  • Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia, siten että veden lämpötila pysyy yli 100 ° C:na. (Lämpötila on oikea silloin, kun kiehuva vesi alkaa kuplia.)
  • Puhdas keitetty vesi säilytetään puhtaassa astiassa jääkaapissa. Vesi pitää käyttää parissa päivässä.
  • Mikäli vesi kiehuu ruuanlaiton yhteydessä vähintään 5 minuuttia, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Sen lisäksi niissä veden kiehumisaika ei ole tarpeeksi pitkä. Kahvi keitetään ennalta kiehautettuun jäähdytettyyn veteen.
  • Jääkuutiot tehdään keitetystä vedestä.
  • Vihannekset, salaatit ja hedelmät huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
  • Talon vesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Astiat ja esimerkiksi alustat, joita käytetään vihanneksia leikatessa, annetaan pesun jälkeen kuivua tai ne kuivataan huolellisesti ennen seuraavaa käyttöä.
  • Hampaiden pesuun käytetään keitettyä vettä.