Kaunissaareen virtaa nyt hyvälaatuista vettä mantereelta


Kaunissaaren runkovesijohto valmistui viikolla 24. Verkostosta otetut näytteet ovat valmistuneet tänään 21.6. ja tulosten mukaan vesi täyttää talousvedelle annetut laatuvaatimukset ja -suositukset.

Runkovesijohto ja vesinäytteet valmistuivat sopivasti ennen kuin väki suuntaa saareen juhannuksen viettoon. -Veden laatu ja riittävyys paranevat putken valmistumisen myötä merkittävästi, iloitsee laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko.

Hanke mahdollistettiin ja rahoitettiin ELY-keskuksen myöntämällä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella, jonka ohella tarvittiin myös yksityistä rahoitusta. Tuen ehtona oli varmistaa yksityinen rahoitus yhtä suurelle summalle kuin mitä tukea myönnettiin.

Runkovesijohdon laskussa urakoitsijana toimi Lilaco Offshore Oy. Vesijohtohanke aloitettiin Pyhtään kunnan ja saarelaisten aloitteesta, Kymen Vesi toimii hankkeessa toteuttajana.

Lilaco Offshoren käytössä oleva alus, Telepaatti, on sama alus, joka on laskenut Kaunissaaren sähkökaapelin vuonna 1982 Kroköstä Kaunissaareen. Sähkökaapelin lasku vuonna 1982 tapahtui toukokuun 13 päivänä ja kesti yhden päivän. Runkovesijohdolla on pituutta 12 kilometriä ja sen laskeminen mereen kesti 15 päivää.

Artikkelin kuva etusivulla: Olli Linnaluoto

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.