Kesäharjoittelu suunnitteluavustajana


Vietin kesäni toukokuun alusta elokuun puoliväliin Kymen Vedellä. Opiskelen ympäristötekniikkaa, ja suuntaudun vesihuoltoon, joten työ sopi täydellisesti viimeiseksi harjoitteluksi ennen valmistumista. Sain idean hakea paikkaa, kun opettajamme laittoi ilmoituksen paikasta sähköpostilla.

Kuvassa Viiru-kissa, joka varaa aina työtuolin, kun nousen siitä.

Työskentelin lähes koko kesän kotona, sillä koronapandemia ajoi kaikki etätöihin, mikäli työtehtävät sallivat. Se tuotti välillä ongelmia, koska jouduin opettelemaan uusien ohjelmien käyttöä yksin. Onneksi työkaverit auttoivat kärsivällisesti sähköpostin ja Skypen välityksellä.

Työtehtäviini kuului erilaisten ohjedokumenttien laadinta niin Kymen Veden henkilökunnalle, kuin asiakkaillekin. Henkilökunnan ohjeet koskivat tietokoneohjelmien käyttöä, ja asiakkaiden ohjeet koskivat asioita, joista on tullut paljon kysymyksiä tekniseen neuvontaan. Päivitin verkostokarttaan erilaisia asioita, kuten lattiakorkodataa ja vesijohtoverkoston detaljeja, ja rajasin ja listasin sellaisia alueita, joissa ei ole hulevesiviemäröintiä. Siirsin myös verkkolevylle arkistoituja tiedostoja pilveen.

Kesän päätehtävä/ suurin tehtävä oli tehdä yleissuunnitelma saneeraukseen tulevalle alueelle, ja suunnittelun pääpaino oli hulevesimallinnuksessa. Alue sijaitsee aika lähellä lapsuudenkotiani, jossa vietin kesän, joten alue oli ennestään tuttu, ja paikalla oli helppoa käydä katselemassa maaston muotoja ja veden virtausreittejä.

Koronan vaikutukset näkyivät myös tietokoneiden toimitusvaikeuksina. Sain työkoneeni vasta kesäkuussa, joten jouduin käyttämään omaa tietokonetta siihen asti. Onneksi olin ostanut viime syksynä uuden koneen, sillä vanha ei olisi palvellut tässä työssä. Pääsin tekemään suunnitelmaa kunnolla vasta, kun työkone oli saatu toimimaan ja kaikki ohjelmat ladattua siihen.

Pääsin käymään muiden työntekijöiden mukana muutamalla työmaalla ja tutustumassa Mussalon jätevedenpuhdistamoon ja Utin tekopohjavesilaitokseen. Minulla on kokemusta jätevedenputsarista ja vedenkäsittelylaitoksista edellisistä harjoitteluista, mutta oli hauskaa nähdä erilaisia laitoksia, ja tutustua niiden toimintaan.

Kesä meni nopeasti, ja töitä on tätä kirjoittaessa jäljellä enää reilu viikko. Työtehtävät olivat mieluisia ja työkaverit mukavia! Opin kesän aikana hurjasti suunnittelijan työstä: millaisia työtehtäviä suunnittelijoilla on, ja mitä kaikkea heidän on otettava huomioon suunnitelmaa tehtäessä. Etätyöskentely tuotti suurimmat haasteet, sillä olen työskennellyt aiemmin pääosin työparin kanssa, ja kotona työskentely oli uutta. Harmi, etten päässyt keskustelemaan muiden työntekijöiden kanssa kunnolla. Työ selkeytti toiveitani tulevaisuuden työpaikasta, ja veikkaan, että fyysisempi kenttätyö soveltuu minulle paremmin kuin toimistotyö. Kokonaisuudessaan harjoittelu oli mukava ja uusi kokemus, ja olisin voinut jatkaa tätä pidempäänkin!