Kaipiaisten juomavettä ei tarvitse enää keittää


Kaipiaisten alueelle lauantaina 16.10.2021 annettu ruoka‐ ja juomaveden keittokehotus ei enää ole voimassa. Keittokehotus annettiin veden epäillyn saastumisen vuosi. Myös varotoimenpiteenä 16.10 aloitettu juomaveden klooraus lopetetaan sunnuntaina 17.10 aamupäivällä.

Kaipiaisten vesitornista otetuissa näytteissä havaittiin laboratoriotulosten perusteella lauantaina 16.10 pieniä määriä koliformisia bakteereja. Näytteestä tutkittiin myös e.coli -bakteerit, jotka viittaavat yleisesti veden ulosteperäiseen saastumiseen, e.coli -bakteeria ei kuitenkaan vedestä löytynyt. Varotoimenpiteenä lauantaina annettiin Kaipiaisten alueelle veden keittokehotus ja aloitettiin talousveden klooraus alueen molemmilla vedenottamoilla verkostovedessä mahdollisesti olevien mikrobien tuhoamiseksi. Eri pisteistä verkostovedestä otettiin vesinäytteitä lauantaina 16.10 vesijohtoverkon mikrobiologisen laadun varmistamiseksi. Lauantaina otettujen näytteiden tulokset ovat tänään sunnuntaina 17.10 aamulla valmistuneet ja niistä ei löytynyt merkkejä veden saastumisesta.

Kaipiaisten alueen talousvesi on juomakelpoista, eikä sitä enää tarvitse keittää. Putkistossa seissyttä vettä on hyvä hetken aikaa juoksuttaa, jos vesi näyttää samealta. Vesijohtoveden klooraus on lopetetaan, mutta kloorin hajua ja makua voi edelleen havaita vesijohtovedessä. Tarvittaessa kloorin hajua ja makua voi vähentää keittämällä tai seisottamalla vettä astiassa. Kloorattu vesi on vaaratonta, mutta se voi aiheuttaa herkille ärsytysoireita.

Kaipiaisten vesitorni poistetaan toistaiseksi käytöstä sen puhdistamiseksi. Myös ongelman syytä selvitetään eli miten tornin veteen on päässyt koliformisia bakteereja.

Kymen Vesi Oy pahoittelee tilanteesta aiheutunutta haittaa.

Julkaistu 17.10.2021 klo 10.04

Tarvittaessa lisätietoja asiasta antaa:

Emmi-Maria Ukko

Laitospäällikkö

p. 040 751 9482

emmi-maria.ukko@kymenvesi.fi