Drone apuna Mäntykankaan verkostosaneerauksen suunnittelussa
Mäntykankaan vesihuoltoverkoston saneeraus on valmistumassa. Noin 60 vuotta vanhan verkoston saneerauksen suunnittelussa käytettiin apuna jopa dronea. Itse saneeraus tehtiin asukasystävällisesti, hyvässä yhteistyössä. Saneerauksen yhteydessä kohennettiin myös alueen kuivatusta, kun sinne rakennettiin uusia ojia ja hulevesilinjoja.
Mäntykankaalla sijaitsevien Suo-, Pursu- ja Jäkälätien vesihuoltoverkosto on rakennettu 1960-luvun puolivälissä. Verkoston ikä, alueella tapahtuneet putkirikot ja vanhojen putkien materiaali olivat syitä siihen, että Mäntykankaalla aloitettiin verkoston saneeraus. Suo- ja Pursutie saneerattiin vuonna 2023 ja Jäkälätiellä töitä tehtiin vuoden 2024 aikana. Jo aiemmin alueella oli saneerattu Vanamo-, Ruoho ja Kanervatien verkostot. Koko kokonaisuus valmistuu vuoden 2024 aikana.
Mittausta dronen avulla
Ennen varsinaisten kunnallisteknisten rakennustöiden alkamista teimme suunnittelua varten tarkat mittaukset.
Selvitimme maaperäolosuhteet kairaamalla, lisäksi kartoitimme ympäristön erilaisin mittauksin ja tarkemittasimme nykyisen vesihuoltoverkoston. Tutkimukset tehtiin noin vuosi ennen suunnittelutyön aloittamista.
Kohteessa osa mittauksista tehtiin dronen avulla ja tietojen täydentämiseen käytettiin perinteisiä mittausmenetelmiä.
– Dronemittaus osoittautui nopeaksi ja helpoksi. Aineisto sisälsi paljon tietoa, mutta kaipasi kuitenkin jonkin verran täydennystä perinteisillä menetelmillä, kertoo suunnitteluinsinööri Paula Eskelinen.
Kohteesta tehtiin myös vesihuollon yleissuunnitelma. Yleissuunnitelmassa määritetään vesihuoltolinjojen reitit, mitoitetaan putkikoot ja mietitään parhaat reitit hulevesien johtamiseen pois alueelta.
Vaihtoehtoiset reitit etsittiin
Mäntykangas on paljolti omakotitaloaluetta. Etukäteen oli jo tiedossa, että vesihuollon putkilinjoja kulkee tonttien läpi. Jotta asukkaiden pihoja ei tarvinnut kaivaa auki, etsimme tonttien läpi kulkeville linjoille vaihtoehtoisia reittejä.
Paula Eskelisen mukaan lähes kaikille tonttien läpi kulkeville linjoille löytyikin uusi reitti.
– Jos vaihtoehtoista reittiä ei löytynyt, tontin läpi menevä putkilinja pyrittiin saneeraamaan sujuttamalla. Näin suuremmilta kaivuutöiltä tonteilla säästyttiin, hän kertoo.
Alueella paikoitellen myös tilan ahtaus aiheutti tonttien välittömässä läheisyydessä rakennettaessa omat haasteensa.
Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty
– Jotta saimme aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen, teimme jo suunnitteluvaiheessa kaikkien hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa yhteistyötä, Paula Eskelinen sanoo.
Suunnitelmien valmistuttua Kotkan kaupunki asetti katusuunnitelmat julkisesti nähtäville ja ne kävivät läpi virallisen hyväksymismenettelyn.
Ennen rakentamista verkostoinsinööri Antti Rantavuo teki vielä kiinteistökohtaisia katselmuksia alueen kiinteistöjen omistajien kanssa. Samalla hän vastasi ihmisten kysymyksiin ja neuvoi miten saneeraustyön aikana kannattaa toimia.
– Asukkaiden oli hyvä ymmärtää esimerkiksi se, että ennen rakennustöiden aloittamista kiinteistöt siirrettiin väliaikaisen vedenjakelun piiriin. Tämä tarkoitti maanpinnalla kulkevaa vesijohtoa.
Itse saneerausurakan hoiti Recset Oy. Rakennustyöt aloitettiin keväällä 2023 ja vaiheittain valmistunut työ on valmis syksyllä 2024.