Mistä kaikesta muusta maksat kun maksat vedestä?
Kymen Veden asiakkaana maksat veden ja jäteveden käyttömaksua – maksuasi vastaan saat siis puhdasta vettä sekä jäteveden asianmukaisen käsittelyn. Kun vesimaksuja perataan auki, kattavat ne kuitenkin paljon muutakin: kokonaisen vesihuoltoinfran ja siitä huolehtimisen.
Kun kiinteistö liitetään ensi kertaa vesihuoltoverkostoon, maksetaan liittymismaksu, jolla katetaan verkoston rakentamiseen liittyviä kustannuksia. Liittymisen jälkeen vesilasku koostuu veden ja jäteveden kiinteästä perusmaksusta, hulevesimaksusta sekä käyttömaksuista. Perus- ja käyttömaksuilla me Kymen Vedellä pidämme puhtaan ja puhdistettavan veden prosessit käynnissä ja kunnossa joka hetki, jotta sinä voisit nauttia toimivasta vesihuollosta huoletta.
Käyttömaksulla saat puhdasta ja puhdistettua vettä
Käyttömaksu ilmoitetaan vesilaskussa veden ja jäteveden kulutuksena. Käyttömaksuilla me Kymen Vedellä katamme ensisijaisesti ne vesihuollon kustannukset, jotka riippuvat käytetyn veden määrästä. Tällaisia kustannuksia aiheutuu esimerkiksi veden hankinnasta tukkuvesiyhtiöltä ja jäteveden pumppauksesta sekä puhdistamisesta. Mitä enemmän jätevettä syntyy, sitä enemmän pumppaukseen ja puhdistamiseen kuluu energiaa sekä laadukkaaseen puhdistamiseen käytettäviä kemikaaleja.
Käyttömaksulla katetaan myös muita vastaavia ja välttämättömiä materiaali- ja palvelukustannuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi jäteveden puhdistamisesta syntyvän lietteen asianmukaisesta jatkokäsittelystä huolehtiminen.
Perusmaksulla pidät vesihuoltolaitoksen pyörät pyörimässä
Perusmaksu on kiinteä, ja sen perusteena on laskutettavan kiinteistön vesimittarin koko – nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi mittari kiinteistössä on, sitä suurempi perusmaksu on. Kiinteistön koko taas määrittää vesimittarin koon.
Perusmaksuilla saamme katettua vesihuollon pysyviä kustannuksia, joita aiheutuu riippumatta siitä paljonko vettä käytetään. Perusmaksuilla huolehdimme laitostemme ja verkostojemme huolloista ja ylläpidosta sekä hallinto- ja rahoituskuluista. Sen turvin voimme siis esimerkiksi saneerata vanhoja verkostoja, pitää jätevesipumppaamojen pumput kunnossa ja varmistaa puhtaan talousveden katkottoman jakelun. Lisäksi perusmaksulla maksetaan työntekijöidemme palkat, jotta he voisivat palvella sinua paitsi virka-aikana, myös päivystysaikaan kiireellisissä tapauksissa.
Käyttö- ja perusmaksut on eritelty vesilaskullesi omalle riveilleen. Aiemmasta artikkelistamme voit kerrata vinkit vesilaskun lukemiseen!
Yhteenvetona voisi todeta, että tämän hetkisellä keskiarvohinnallamme 5,87 €/m³ (sisältäen 1-maksuluokan käyttö- ja perusmaksut, mutta ei liittymismaksua) ei saa pelkästään puhdasta vettä – sillä hinnalla saadaan perusta arjen hyvinvoinnille. Saatavilla on aina puhdasta vettä niin paljon kuin tarvitsee, ja asuinympäristö pysyy terveenä kun jätevedet käsitellään ja hulevedet johdetaan pois tonteilta asianmukaisesti. Tiesitkö muuten, että Kymen Veden keskiarvohinta on kansallista keskiarvohintaa alhaisempi? Lue lisää aiemmasta artikkelistamme!
Miksi toisinaan korotamme hintojamme?
Hintojemme korottamiselle on aina olemassa laskelmiin pohjautuva peruste. Olemme useana vuonna pystyneet pitämään käyttömaksumme samalla tasolla, mutta maailmalla tapahtuva myllerrys on vaikuttanut väistämättä myös meidän toimintaamme. Sen seurauksena hintoja on tarkasteltava uudelleen, jotta voimme pitää palvelumme laadukkaina ja turvata verkostojen toimintavarmuuden.
Toimivaan vesihuoltoon tarvittavien materiaalien ja palveluiden hinnat nousevat, mutta yhtä aikaa niiden kattamiseksi tarvittavat maksutulot pienenevät, kun veden käyttö alueella on vähentynyt. Tätä epäsuhtaa on ajoittain korjattava hinnankorotuksilla.
Vesilaskuusi kuuluvan perusmaksun korotuksella katamme mm. vanhenevan verkoston kasvavaa korjaus- ja saneeraustarvetta. Tavoitteenamme on uusia vesihuoltoverkostoja vuosittain 1 % verkoston kokonaispituudesta, mikä tarkoittaa noin 15 kilometrin putkiosuuden uusimista vuosittain. Tällä saneerausvolyymilla varmistamme, ettei saneerausvelka nykyisestään enää kasvaisi, ja voimme varmistaa vesihuoltoverkoston toimivuuden myös tulevaisuudessa. Saneerausvelan kasvun estämiseksi verkostojen saneerauksia tulee ensi vuosikymmenellä lisätä nykyisestä vielä noin 20 prosentilla.
Perusmaksulla katamme lisäksi lainakorkojen nousua sekä varaudumme kiristyneen maailmantilanteen aiheuttamiin turvallisuusuhkiin panostamalla tietoturvallisuuteen sekä laitostemme fyysiseen turvallisuuteen. Myös ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, rankkasateet ja myrskyt vaativat varautumisasteen parantamista.