Ruoantähteet eivät kuulu viemäriin


Asiakaslehtemme jaettiin kotitalouksiin 20.5. ja olemme sen jälkeen saaneet useita kyselyitä ruoka-aineiden oikeaoppisesta hävittämisestä. Hienoa, että alueen asukkaat haluavat toimia vastuullisesti!

Asiakaslehden sivulla 12 on artikkeli jätevesien puhdistamisesta. Monet osaavat jo lajitella kotitalouden jätteet oikeaoppisesti, mutta jokin asia saattaa aiheuttaa hämmennystä, esimerkiksi nestemäisten ruoka-aineiden hävitys.

Ensimmäinen vinkki on suunnitelmallisuus, myös lompakko kiittää. Ruoka- ja juomaostokset kannattaa tehdä niin, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Lisäksi jääkaapin sisällöstä kannattaa olla tietoinen ettei helposti pilaantuvia tuotteita jää käyttämättä.

Joskus maitotuotteiden käyttöpäiväykset ehtivät ylittyä. Vanhentuneelle käyttökelpoiselle maidolle löytyy viemäriin kaatamisen sijaan monia muita käyttökohteita: ohukaiset, pannukakku, sämpylät, makaronilaatikko tai mannapuuro. Esimerkiksi pilaantunutta maitoa ei tulisi kaataa lavuaariin, sillä maito voi jäädä seisomaan lavuaarin vesilukkoon. Kiinteille ruokajätteille (joita ovat myös vanhentunut, kokkareinen maito tai jugurtti) oikea paikka on biojäteastia tai kompostori.

Wc-pyttyyn kuuluu vessapaperin lisäksi vain se mitä on ensin syöty tai juotu.

Uusimman asiakaslehden löydät julkaisut-välilehdeltä tästä linkistä.