Talousveden keittokehotus ja klooraus päättyy Kaipiaisten alueella, Väliväylän vesisosuuskunnan alueella keittokehotus jatkuu


Päivitys 21.11. klo 14.20: Tarkennus alueeseen, jossa keittokehotus on voimassa. Keittokehotus koskee Väliväylän vesiosuuskunnan Tirva-Kannuskoski linjaa.

Kymen Vesi on saanut tänään 19.11. aamupäivällä eilen otettujen vesinäytteiden tulokset. Tulosten perusteella Kaipiaisen alueen veden keittokehotus ja verkoston klooraus voidaan lopettaa. Vaikka klooraus on lopetettu, voi kloorin hajua ja makua edelleen havaita jonkin aikaa vesijohtovedessä. Kloori poistuu vedestä vähitellen kulutuksen myötä.

Väliväylän vesiosuuskunnan alueella varotoimenpiteenä annettu keittokehotus kuitenkin pysyy edelleen voimassa, koska vesiosuuskunnan alueelta torstaina 18.11. otetuista näytteistä löytyi vielä vähäinen määrä koliformisia bakteereja. Muilla Kaipiaisten alueilla (Kymen Veden suorat asiakkaat ja Pohjois-Sippolan vesiosuuskunnan vedenkäyttäjät) vesi on näytteiden perusteella todettu juomakelpoiseksi eikä sitä tarvitse enää keittää.

Väliväylän vesiosuuskunnasta otetaan uusintanäytteet seuraavan kerran maanantaina 22.11. ja niiden tulokset valmistuvat tiistaina 23.11. Väliväylän vesiosuuskuntaa tiedotetaan seuraavan kerran tiistaina 23.11. Kloorin vaikutusta Väliväylän vesiosuuskunnan alueella odotetaan vielä ja veden vaihtuvuuden parantamiseksi vesilaitos laittaa huuhtelun päälle viikonlopun ajaksi.

Kaipiaisten Salen pihalle toimitetussa vesiastiassa on vielä vettä ja se on viikonlopun yli ensisijaisesti Väliväylän vesiosuuskunnan alueella asuvien käytössä. Alla listaus veden käytöstä keittokehotuksen aikana.

Alueen asukkaita on tiedotettu asiasta tekstiviestillä. Kymen Vesi Oy pahoittelee tilanteesta asiakkailleen aiheutunutta häiriötä.

Tarvittaessa lisätietoja asiasta antaa:

Kymen Vesi Oy:
Rakennuspäällikkö Sami Kinnunen p. 040 542 4913
sami.kinnunen@kymenvesi.fi

Kouvolan kaupunki / terveysvalvonta
Ympäristöterveyspäällikkö Veera Varo p. 020 615 7914
veera.varo@kouvola.fi

Miten verkostovettä voi käyttää keittokehotuksen aikana?

Vettä ei voi käyttää keittokehotuksen piiriin kuuluvalla alueella juomavetenä ilman keittämistä. Sen sijaan vettä voi käyttää aivan normaalisti peseytymiseen, pyykin pesemiseen, siivoukseen ja astioiden tiskaamiseen, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Tarkat ohjeet voit lukea tästä:

  • Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia, siten että veden lämpötila pysyy yli 100 ° C:na. (Lämpötila on oikea silloin, kun kiehuva vesi alkaa kuplia.)
  • Puhdas keitetty vesi säilytetään puhtaassa astiassa jääkaapissa. Vesi pitää käyttää parissa päivässä.
  • Mikäli vesi kiehuu ruuanlaiton yhteydessä vähintään 5 minuuttia, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Sen lisäksi niissä veden kiehumisaika ei ole tarpeeksi pitkä. Kahvi keitetään ennalta kiehautettuun jäähdytettyyn veteen.
  • Jääkuutiot tehdään keitetystä vedestä.
  • Vihannekset, salaatit ja hedelmät huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.
  • Talon vesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Astiat ja esimerkiksi alustat, joita käytetään vihanneksia leikatessa, annetaan pesun jälkeen kuivua tai ne kuivataan huolellisesti ennen seuraavaa käyttöä.
  • Hampaiden pesuun käytetään keitettyä vettä.