Työelämään tutustumassa


Olen nyt ollut koulun puolesta TET-viikolla täällä Kymen vedellä. Idea hakea tänne tuli oikeastaan äidiltäni. Minulla ei ollut mitään hajua mihin voisin mennä, mutta tiesin, että haluan johonkin hieman erilaiseen paikkaan, jonka työstä minulla ei ole käytännön kuvaa. Äitini tuntee yhden työntekijöistä, joten hän ehdotti, että hakisin tänne. Olin itse asiassa hakenut tänne jo aiemmin keväällä, mutta ajankohta ei ollut silloin sopiva. Nyt päätin kokeilla uudestaan ja tässä sitä nyt ollaan kirjoittamassa blogitekstiä TET-viikostani Kymen vedellä.

Kuva: Mussalon jätevedenpuhdistamolla laboratoriotyössä

Alkuviikosta vietin kaksi päivää Mussalon jätevedenpuhdistamolla. Ensin minulle esiteltiin paikkoja ja puhdistamon toimintaa. Suurimman osan näistä kahdesta päivästä vei se, kun kävimme pumppaamoilla ottamassa vedestä pH-mittauksia. Pumppaamokäyntien lisäksi pääsin osallistumaan laborointiin. Oli todella mielenkiintoista päästä tutustumaan jätevedenpuhdistamon toimintaan. Siinä on yllättävän monta vaihetta ja onhan se muutenkin aika mielenkiintoinen systeemi. Minulla ei hirveästi ollut ennakkotietoja, mutta ei myöskään ennakkoluuloja, työstä jäteveden parissa. Lähdin siis Mussaloon positiivisin mielin tietämättä mitä eteen tulee. Kokonaisuudessaan näistä parista päivästä jäi oikein hyvä fiilis. Käytännössähän tutustuin vain veden laadun tarkkailuun, vaikka onhan jätevedenpuhdistukseen liittyen muitakin töitä. Työ oli aika mielenkiintoista, mutta ei ehkä aivan minua varten. Kokemuksena tämä oli kuitenkin oikein mielenkiintoinen ja uskon, että tämä on minulle juuri hyvä TET-paikka. Pakko on myös nostaa esille työntekijöiden mukavuus ja se, miten hyvä porukka heillä oli.


Loppuviikon olen viettänyt täällä toimistolla. Keskiviikosta ja torstaista suurin osa meni arkistossa tyhjentäessä vanhoja mappeja. Ei ehkä mitään kaikkein mielenkiintoisinta hommaa, mutta ymmärrän sen hyvin, sillä kaikki työt ovat täällä pääasiassa sellaisia, joita voivat tehdä vain he, jotka kyseisessä työssä ovat. Eikä toimistotyö ehkä muutenkaan ole sellaista, jota haluaisin tehdä. Mukavaa oli kuitenkin se, että minulla oli kokoajan hommaa. Olen muutenkin aika aktiivinen ihminen, joten minua ei haitannut yhtään, että jouduin/pääsin tekemään käytännön hommia. Torstai-iltapäivällä käytyäni syömässä pääsin seuraaman suunnitteluinsinöörin työskentelyä. Oli omalla tavallaan mielenkiintoista nähdä, mitä hän tekee, vaikka en itse pystynytkään tekemään mitään. Viimeisen tunnin ajan olin seuraamassa kokousta. Tänään perjantaina päätehtäväni on tämän tekstin kirjoittaminen. Tämä on mukava lisä tähän TET-viikon loppuun, sillä pidän kirjoittamisesta.


Kaikin puolin tämä on ollut hyvin positiivinen kokemus. Parasta tässä on ehkä ollut se, että viikko on ollut todella monipuolinen ja olen päässyt tutustumaan useampaan kuin yhteen ammattiin. Kaikki ovat olleet minulle todella mukavia ja olen lähdössä täältä tänään ehkä jopa vähän haikein mielin. Olisin voinut viettää täällä muutaman päivän pidempäänkin. Toki muutaman tunnin päässä odotteleva syysloma houkuttelee, mutta sen jälkeen voisin vaikka tulla tänne koulun sijasta. Tämän TET-harjoittelun ajankohta on ehkä vähän huono, koska se syysloma tosiaan kolkuttelee jo ovella. Koko viikon täällä ollessani olen kuitenkin vain sysännyt ajatuksen lomasta sivuun ja keskittynyt annettuihin tehtäviin. Jos tämä harjoittelu olisi ollut vaikka pari viikkoa aikaisemmin olisin varmaan toivonut tämän jatkuvan vaikka kuinka pitkään. Loppujen lopuksi viikko on varmaan juuri sopivan pituinen aika, sillä tässä ehtii sopivasti päästä hommiin, mutta ei ehdi missään vaiheessa kyllästyä. Jos joku kysyisi minulta nyt, kannattiko hakea tänne TET:iin, vastaus olisi ehdottomasti, että kannatti!