Virkistäviä pisaroita – turvatusti ja varmasti!


Elämme uudenlaisessa maailmantilanteessa, jossa turvallisyysympäristö on muuttunut perustavanlaatuisesti. Sen sijaan, että tilannetta seurataan sivusta, on tärkeää toimia ja olla askeleen verran edellä. Myös me Kymen Vedellä olemme reagoineet muuttuneeseen turvallisuusympäristöön.

Arki on muuttunut, ja siihen on tärkeä mukautua

Venäjän helmikuussa 2022 aloittama hyökkäyssota on muuttanut maailmaa ja varsinkin Eurooppaa. Sen lisäksi kiihtyvä suurvaltakilpailu vaikuttaa ihmisiin ja yhteiskuntiin ympäri maailman – myös Suomessa.

Valtioneuvoston vuonna 2024 julkaisemassa uudessa puolustusselonteossa mainitaan Venäjän ja lännen vastakkainasettelu, joka näkyy myös Suomen lähialueilla erityisesti laaja-alaisena vaikuttamisena kriittiseen infrastruktuuriin, johon myös vesihuolto kuuluu – siksi asia koskee vahvasti myös meitä Kymen Vedellä. Ennakointi on aina ollut osa toimintaamme, mutta nykyisin sen huomiointi on ottanut enemmän tilaa arjessamme. Turvallisuustoiminnan parantamista ja varautumista on tehty myös muissa vesilaitoksissa kautta maan viimeisen kahden–kolmen vuoden aikana.

Vaikka akuuttia hätää ei meillä Suomessa ole, ovat viimevuotiset maailmanlaajuiset tapahtumat syytä ottaa tosissaan. Ne ovat hyvä muistutus siitä, miten tärkeää varautuminen ja ennakointi ovat. Meillä varautumista normaali- ja poikkeusolojen häiriötilanteita varten kehitetään jatkuvasti. Suunnittelemme ja toteutamme eri toimenpiteitä, joilla turvaamme kuntalaisille elintärkeät vesihuoltopalvelut kaikissa tilanteissa. Käytössämme on monia keinoja, joilla turvallisuutta ja varautumista voidaan kehittää. Erilaisia toimia tehdään niin reaalimaailmassa kuin tietoverkossakin, jotta toimintamme kohdentuisi mahdollisimman laajalle alueelle.

Myös yhteistyö on tärkeä osa turvallisuuden ja varautumisen kehittämisessä: vaihdamme tietoa ja teemme jatkuvaa yhteistyötä monien sidosryhmien kanssa. Yhteistyötä tehdään erityisesti alueellisesti paikallisten vesilaitosten kanssa, mutta myös kansallisesti monissa vesihuollon foorumeissa. Turvallisuuden ja varautumisen kehittäminen on jatkuva prosessi, jota parannetaan koko ajan.

Ennakointi tuo turvaa myös kotona

Varautuminen ja ennakointi koskevat myös kotitalouksia. Viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille on 72 tuntia. Häiriötilanteen sattuessa kotitalouksien tulisi olla varautunut pärjäämään itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta. Kotitalouksien omatoiminen varautuminen on tärkeää kotitaloudelle itselleen ja suuri apu yhteiskunnalle.

Kotitalouksien varautuminen alkaa näistä:

  • Huolehdi, että kotona on ruokaa ja lääkkkeitä koko perheelle (myös lemmikeille) vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
  • Pidä kotona varastossa muutama litra kaupasta ostettua pullovettä.
  • Hanki kotiin kannellisia astioita, joilla vettä voisi noutaa kodin ulkopuolisista vedenjakelupisteistä häiriötilanteen sattuessa.