Tavoitteena entistä vähemmän vuotoja jätevesiverkostoissa


Jätevesiverkostojen vuotovedet ovat ikävä riesa. Vesihuollossa ne kuormittavat turhaan puhdistamoa ja aiheuttavat lisäkustannuksia, mutta pahimmillaan vahingoittavat myös asuinkiinteistöjä. Meillä Kymen Vedellä on tavoitteena vähentää vuotovesien määrää seuraavan 10 vuoden aikana noin 10 %.

Jätevesiverkoston vuotovesiä syntyy esimerkiksi huonokuntoisten viemärikaivojen kansistoista, vuotavista saumoista ja vanhojen runkoputkien vuotavista liitoksista. Vuotovesiä syntyy myös kiinteistöillä: merkittävä määrä vuotovesistä johtuu vääränlaisista hulevesikytkennöistä. Vuotovesien määrää on saatu vähennettyä vuosien mittaan, mutta tehtävää on edelleen.

Vuotovesien vähentämiselle on määritelty tavoite ja aikataulu

Jätevesien vuotomäärän vähentämisen taustalla on Etelä-Suomen Aluehallintoviraston puhdistamollemme antama ympäristölupa. Ympäristöluvassa oli alunperin annettu vuotovesiprosentin tavoitearvoksi 25 % vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämän on kuitenkin osoitettu olevan erittäin vaikea täyttää, mikäli kiinteistöt eivät liity hulevesiverkostoon ja ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt jatkuvat tai lisääntyvät entisestään. Toimitimme vuonna 2023 Aluehallintovirastolle selvityksen, jossa uutena tavoitteena oli kirjattu vuotovesiprosentin lasku 30–35 %:iin seuraavan 10 vuoden aikana. Tällä hetkellä vuotovesiprosenttimme on noin 42 %.

Töitä vuotovesien vähentämiseksi olemme kuitenkin tehneet koko ajan. Tälle vuodelle olemme ottaneet tavoitteeksi esimerkiksi tehdä kiinteistötutkimuksia, joilla vuotopaikkoja saadaan kartoitettua. Lisäksi tutkimme vuotokaivoja ja korjaamme niitä.

Vuototutkimuksen apuna on monenlaisia toimenpiteitä ja tekniikoita

Ensimmäinen askel vuotovesien vähentämiseksi on nähdä vuodon mahdollisuus mittaustuloksissa. Vuodot bongataan havaitsemalla poikkeus jätevesipumppaamon virtaaman sekä alueen sadetietojen ja vedenkulutuksen välillä. Tarkempia tuloksia saadaan tekemällä mittauksia suoraan runkolinjoista, jolloin selvitetään vuotoveden osuutta jätevedestä perustuen veden kemiallisiin ominaisuuksiin.

Mittausten lisäksi vuotovesiä ja jätevesiverkostojen kuntoa tutkitaan savukokeilla. Savukokeet ovat erittäin tehokas tapa löytää vuotopaikkoja, ja me Kymen Vedellä teemmekin tutkimuksia useiden kymmenien kilometrien matkalta vuosittain. Vuonna 2023 otimme käyttöömme myös zoom-kameran, jolla verkostoja voidaan kuvata maanpinnalta käsin. Lue lisää zoom-kamerasta aiemmasta uutisestamme!

Myös jätevesiverkoston ikä on tärkeä tekijä siinä, että vuotoja voidaan ennaltaehkäistä. Saneeraamme verkostoja tällä hetkellä noin neljällä miljoonalla eurolla vuosittain. Työt kohdistetaan eritoten alueille, joilla on huonokuntoista betonista jätevesiverkostoa. Lisäksi huollamme ja tiivistämme kaivojen kansistoja.

Pelkkä saneeraus ei kuitenkaan riitä vuotovesien vähentämiseen, vaan sitäkin suurempi rooli on hulevesillä ja niiden oikeaoppisella hallinnalla. Tutkimme jatkuvasti kiinteistöiltä tulevia vuoto- ja hulevesiä, ja niiden määrä vuotovesien kokonaiskuvassa on merkittävä – siksi ohjaamme kiinteistöjä liittymään hulevesiverkostoon. Lisäksi saneeraamme sekaviemäröityjä alueita (hule- ja jätevedet samassa viemärissä), ja niiden yhteydessä rakennamme uutta hulevesiverkostoa. Vuotovesiä syntyy myös piilossa olevista hulevesiyhteistä, joiden löytäminen on avainasemassa vuotovesien vähentämisessä.

Vähennetään vuotovesien määrää yhdessä!

Vuotovedet aiheuttavat kuluja jokaiselta kuutiolta, sillä ne aiheuttavat puhdistamolla lisääntynyttä pumppaus- ja puhdistustarvetta. Ylimääräinen vesi myös pienentää jätevesiverkoston ja pumppaamojen kapasiteettia, josta voi seurata jäteveden ylivuotoja ja pahimmillaan kiinteistövahinkoja.

Jokainen alueemme kiinteistönomistaja voi omalta osaltaan vaikuttaa vuotovesien muodostumiseen kiinteistöllä saneeraamalla tontin putkistot asianmukaiseen kuntoon ja varmistamalla hulevesien erottelun jätevesistä. Tämä lisää myös kiinteistön teknistä ikää: optimaalisesti toimiva putkisto ja hulevesien hallinta estää mahdollisia kosteusvahinkoja, joita voi syntyä väärin johdetuista hulevesistä ja huonokuntoisten putkien tukkeumista ja tulvimisesta.

Lisätietoja verkoston vuotovesistä antaa:

Verkostoinsinööri
Antti Rantavuo
p. 040 183 9585
antti.rantavuo(a)kymenvesi.fi